Yoğuşmalı kombi hakkında biraz bilgi verecek olursak; hermetik kombi ailesinin bir üyesi olan yoğuşmalı kombilerdeki “yoğuşma” kelimesi buharın yoğuşması anlamına gelir. Kombiniz doğalgaz yaktığı zaman büyük miktarlarda su buharı ortaya çıkar. Yoğuşmalılar çıkan su buharının enerjisini kendi enerjisine katar ve enerjisini alır. Yoğuşup sıvı hale gelen buharı ise su olarak dışarı atılır. Normal kombilerin verimleri %80 ile %92 arasında değişirken yoğuşmalılar, %105 ile %109 arasında değişen verimlerle çalışırlar.
Yoğuşmalı kombi hakkında bilinen en büyük yanlışlardan biri ise, gazı iki defa yaktığının sanılmasıdır. Oysa ki çıkan su buharının eşanjörün etrafında döndürülmesiyle içindeki enerji alınır ve su haline gelen buhar dışarı atılır. Kısacası yoğuşmalı kombiler doğalgazı daha verimli kullanırlar. Hesabını bilen tüketicinin seçimi her zaman yoğuşmalı kombiden yanadır. Kombi tipleri içinde en ekonomiği, cebinize en faydalısı yoğuşmalı olandır
Bunun yanı sıra çevreyi ve doğayı korumak için gerek bireylerin gerekse kurumların üzerine büyük yükler düşmektedir. Biz de en azından yoğuşmalı kombiler kullanarak yakıt tasarrufu sağlayabilir, çevreye daha az ısı ve atık gaz değerleri bulunan modelleri tercih edebiliriz. Bu sayede günümüzün büyük sorunlarından olan küresel ısınmaya karşı küçükte olsa bir tedbir almış oluruz. Tabi ki sadece çevreyi korumakla kalmayıp cüzdanınızı da koruyor olursunuz.
Yoğuşmalı kombiler yaklaşık %18 tasarruf sağlar. eğer küçük bir hesap yapılırsa; 4 kişilik bir aile yılda 2000 TL yakıt kullanıyorsa bu sayesinde %18lik tasarrufla yılda 360 TL kâr eder. Türkiyede ortalama 4 milyon kombinin aynı tasarrufu yaptığı düşünülürse, bu yalnızca bizim için değil ülke ekonomisi için de önemli bir katkı olur.
Tüm bu etkenler çerçevesinde şimdi bir kez daha düşünmeniz gerekir, hem cebinizi, hem ülkenizi. Daha ekonomik, çevreye daha duyarlı ve daha rahat bir ısınma sağlamak için yoğuşmalı kombiler tercih edilmelidir. Tabi ki sadece bu yetmez. Alırken güvenilir markaları tercih etmeli ve servis hizmetini, garanti kapsamını iyice gözden geçirmelisiniz.
Kâr etmek isterken kendinizi zarar etmiş durumda bulmak istenen bir sonuç değildir.